Obsah vápníku v potravinách

Mléko a sýr mají stejný zdroj, a přesto se v koncentraci vápníku nesmírně liší. Možná vás obsah vápníku v potravinách, které máte v lednici, dost překvapí. Přečtěte si, proč je vápník důležitý a jak ho efektivně doplňovat:

Obsah vápníku v potravinách

To nejpodstatnější z tohoto článku:

Vápník patří mezi nejzákladnější prvky pro naše zdraví. Tvoří strukturu kostí a zubů a čím jsme starší, tím víc bychom měli pamatovat na to, aby se pravidelně objevoval v našem jídelníčku. Přečtěte si také, co brání vstřebávání vápníku, mohlo by se vám to hodit.

Vápník je nejen na kosti a zuby

Zde je doslova stavebním kamenem. Ne každý už ví, že je nezbytný pro proces srážlivosti krve, činnost svalů, nervové soustavy a trávení. Bohužel se o něm někdy hovoří pouze v souvislosti s dětstvím a růstem, jenže stejně potřebný je vápník i pro dospělé. Proto je dobré zhodnotit svůj každodenní jídelníček – je v něm dostatek mléčných produktů a ryb, nebo jsou tu rezervy, které byste mohli doplnit? Zde se dozvíte, v čem je vápník obsažen a jakými potravinami zásobit svou lednici.

Mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku

Měli byste vědět, jak se vápník vstřebává

Není třeba znát proces do detailu. Pro naše zdraví je ale dobré vědět, že vápník se vstřebává z potravy v tenkém střevě. Pokud má tělo nedostatek vápníku, a tento deficit nedočerpá z jídla, bere si ho z kostí. Kosti jsou největší zásobárnou vápníku v těle, jenže by tam měl také zůstat. Vápník je stavební hmotou kostí, a čím jsme starší, tím víc je kvalita kostí i zubů důležitější. 

Jednoduše řečeno: pokud jíte málo vápníku, není to dobré pro vaše kosti a zuby. Obzvlášť ženy po menopauze by měly myslet na kvalitu kostní hmoty, protože je vlivem hormonálních změn poznamenaná.

 

Odkud získat vápník? Čtěte dobře obaly

Mnoho lidí má vápník spojený s mléčnými produkty. Rozhodně jde o skvělý zdroj vápníku, ale je dobré přečíst si složení. Mezi jednotlivými mléčnými výrobky je velký rozdíl, co se obsahu vápníku týče. 

Ještě lepší zdroj jsou ryby, a vůbec nejlepší je vápník z mořských zdrojů. Ten se získává z kostí ryb, a lze ho užívat ve formě tablet. Hodit by se vám mohl tento článek o tom, co obsahuje vápník.

Obsah vápníku v potravinách rostlinného původu je celkově nižší. Obsahují ho luštěniny, mák, oříšky či sójové produkty. Rostlinné zdroje vápníku se však v organismu využijí jen z části – o to víc byste těchto potravin museli sníst. Vyplatí se využívat spíše živočišné zdroje vápníku, a ty rostlinné brát jako doplněk.

Kolik vápníku najdete ve 100 g potraviny?

  • Mák: 1262 mg
  • Sojové mléko: 120 mg
  • Mandle neloupané: 250 mg
  • Brokolice: 33 mg
  • Fazolové lusky: 49 mg
  • Špenát: 99 mg
  • Eidam: 773 mg
  • Hermelín: 389 mg
  • Mléko: 124 mg
  • Tvaroh: 105 mg

Potraviny bohaté na vápník

Je nutné podotknout, že ze zeleniny a dalších rostlinných zdrojů vápníku se vstřebá zhruba 10-20 %. 

Vstřebatelnost vápníku z mléčných produktů je kolem 30 %. I když se to nezdá velký rozdíl, pohlédněte na čistý obsah vápníku v potravinách – je mnohem vyšší než u zeleniny. Vynikající je proto třeba vápník z mořských zdrojů.

Nedostatek vápníku nepoznáte hned

Bohužel nám tělo nedává okamžitý signál, že mu chybí vápník. Poznáme to až za delší čas, obvykle na kvalitě kostí a zubů. V tu chvíli už je těžké to řešit. Jde mimo jiné o správné usazování vápníku v těle. Doporučujeme vytipovat si několik základních potravin s vysokým obsahem vápníku, které bez problému můžete konzumovat každý den. Další možností jsou doplňky stravy - jednoznačně chválíme ty s vápníkem z mořských zdrojů.

Přečtěte si náš další článek, kde se zabýváme tím, kdy je dobré vápník doplňovat.

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se