Usazování vápníku v těle, aneb Když chybí v kostech a přebývá v krvi

Není jedno, kde se vápník ukládá. Zatímco někde je velice prospěšný, jinde může škodit. V tomto článku se podrobněji podíváme na to, jak je to s usazováním vápníku v těle.

Usazování vápníku v těle, aneb Když chybí v kostech a přebývá v krvi

Kde všude najdeme vápník? 

Kalcium tvoří asi 1,5 % naší celkové hmotnosti. Najdeme ho uložený v zubech, kostech, nervových buňkách, ale také v krvi nebo ostatních tělních tekutinách. V těchto oblastech nám také pomáhá – správná hladina vápníku je důležitá pro kvalitu kostí, podílí se na srážlivosti krve, na stažení a relaxaci svalů a dokonce i na hojení ran. 

V různých období života máme odlišné potřeby na příjem vápníku. Více ho potřebují např. děti v čase růstu, těhotné ženy nebo starší lidé, kteří potřebují vyživit pohybový aparát.

Zvlášť poctivě by měly na příjem vápníku myslet ženy po menopauze – vlivem hormonů u nich dochází k ovlivnění kvality kostní hmoty. 

V kostech ano, v cévách ne

Nejvíc benefitů čerpají z vápníku kosti. Hraje zásadní roli už během jejich vývoje. Dá se říct, že vápník je stavební hmotou kostí, utváří jejich strukturu a hustotu. K tomu, aby se kalcium dokázalo z potravy uložit právě do kostí, je nezbytná přítomnost vitamínu D. 

Usazování vápníku v těle bohužel někdy nemusí probíhat tak, jak by mělo a vápník se začne hromadit v cévních stěnách. Zde tvoří tuhé plátky, které by v případě utržení mohly zapříčinit i ucpání cévy a následně velice nebezpečný stav. Tenhle vápník navíc chybí v kostech - buď se tam nedokáže ukládat, nebo může docházet k odvápňování kostí. To je stav, kdy se kalcium uvolňuje z kostí zpátky do krve. 

Usazování vápníku v těle, aneb Když chybí v kostech a přebývá v krvi - ilustrační obrázek

Jak můžete doplňovat vápník? 

Pro pohybový aparát jde o nejprospěšnější minerál a určitě bychom na něj neměli zapomínat. Vápník můžeme doplňovat formou mléčných produktů, které mají vyšší vstřebatelnost než rostlinné zdroje vápníku.

Protože samotné kalcium ale nestačí, vyplatí se najít si vhodný doplněk stravy s obsahem dalších minerálů a vitamínů. Určitě by v něm neměl chybět zmíněný vitamín D, dále vitamín C. Při problémech s usazováním vápníku v těle je vhodné přidat i vitamín K. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se