3 recepty, jak zpracovat zázvor NEJEN v chladných ročních obdobích

Zázvor příznivě ovlivňuje dýchací cesty a pomáhá v nich udržovat optimální imunitu. Zároveň je silným antioxidantem a posiluje vitalitu. Nejen v podzimních a zimních měsících by tak neměl chybět v žádné domácnosti. Ne vždy je ale čas chystat si zázvor k okamžitému použití. Proto jsme pro vás připravili jednoduché tipy, jak zázvor zpracovat tak, aby byl vždy po ruce.

3 recepty, jak zpracovat zázvor NEJEN v chladných ročních obdobích
16. 10. 2024

Zázvor si díky své aromatické, kořeněné chuti našel cestu i do české kuchyně. Jeho vynikající chuťové vlastnosti však nejsou tím jediným důvodem , proč bychom ho měli zařadit do běžného jídelníčku – ať už v podobě koření, sirupu, čaje, tinktury nebo doplňků stravy. 

Zázvorový sirup – pro všechna roční období

Výhodou zázvorového sirupu je jednoduchost jeho přípravy a hlavně to, že v lednici vydrží několik týdnů. Sirup je možné přidat do čaje, zalít horkou vodou nebo v létě použít jako šťávu.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvého zázvoru
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru 
  • Šťáva z 1 citrónu 

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, nebo drobné kostičky. Použít můžete i hrubé struhadlo.
  2. Zasypte cukrem a zalijte vodou. Předtím, než dáte sirup vařit, důkladně promíchejte.
  3. Vařte na mírném ohni asi 30 minut – pokud máte raději silnější sirup, délku varu prodlužte.
  4. Přidejte citronovou šťávu a nechte 24 hodin stát.
  5. Poté vodu přeceďte a hotový sirup nalijte do čistých sklenic. Ty skladujte v lednici. 
Alternativou může být čajový koncentrát. Jeho příprava se liší v tom, že zázvor se vaří samostatně a sladidlo (například med) se přidává až po dovaření. 

Kandovaný zázvor – jak zpracovat zázvor, aby dlouho vydržel

Kandovaný zázvor je nejen chutný, ale také zdraví prospěšný pamlsek. Tento způsob zpracování umožňuje zázvor dlouhodobě uchovat a vzít si ho téměř kamkoli. 

Co budete potřebovat:

  • 300 g čerstvého zázvoru
  • Asi 500 ml vody
  • 600 g cukru
  • Špetka soli

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky přes směr vláken.
  2. Zalijte vodou tak, aby byly plátky ponořené, osolte a přiveďte k varu. 
  3. Po 5 minutách vodu slijte. 
  4. Do kastrůlku přidejte cukr, opět zalijte vodou (již bez soli) a za častého míchání vařte na mírném ohni asi 2 hodiny. V případě potřeby dolijte malé množství vody.
  5. Poté vodu sceďte a zázvorové plátky osušte, případně ještě obalte v cukru a nechte na pečícím papíře doschnout. 
  6. Kandovaný zázvor přesypte do uzavíratelné sklenice.

Kandovaný zázvor je skvělým způsobem, jak využít jeho schopnost podporovat (i během časného těhotenství) trávení a přispívat k udržení komfortu během cestování.  

Zázvorová tinktura – kapka stačí

Pozitivní účinky zázvoru je možné uchovat také v podobě tinktury, která se vyrábí ze zázvoru, čistého alkoholu a medu. Její nevýhodou je délka louhování.

Co budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého zázvoru
  • Kvalitní min. 40 % alkohol (například vodku)
  • Lžíci medu

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte najemno keramickým nožem
  2. Plátky potřete z jedné strany medem a vkládejte do vyvařené sklenice. 
  3. Zalijte vodkou, sklenici omotejte utěrkou (pro zamezení přístupu světla) a nechte na chladném místě macerovat alespoň 2 týdny.
  4. Smíchejte zázvor s alkoholem a přelijte do uzavíratelné skleničky.
  5. Nechte macerovat alespoň 2 týdny, ideálně na tmavém místě. Sklenici v průběhu této doby jednou za dva až tři dny protřepte.
  6. Po maceraci přeceďte zázvor přes jemné síto nebo plátýnko.
  7. Tinkturu přelijte do lahvičky.

Fleximed

Vyzkoušejte zdarma!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč
©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.