Vápník v našem těle – kdy je dobré ho doplňovat, a co obsahuje vápník?

Vápník tvoří asi 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, což je docela hodně, když přihlédneme k tomu, že se jedná o minerál. Většina je uložena v kostech a zubech, a zbytek vápníku se nachází v krvi a měkkých tkáních. Na čem všem se v našem organismu vápník podílí, a proč mít jídelníček, co obsahuje vápník?

Vápník v našem těle – kdy je dobré ho doplňovat, a co obsahuje vápník?

Jak pracuje vápník v našem těle?

Vápník přijímáme ve stravě, naše tělo si ho samo nevyrábí. V trávicí soustavě, konkrétně v tenkém střevě, se vápník vstřebává do těla. Potřebuje k tomu ale dva pomocníky: vitamín D a vitamín K2. Jeden bez druhého se neobejdou - starají se totiž o to, aby se vápník ukládal do kostí, a ne do cévních stěn. V cévách je pro nás nežádoucí, protože časem tu začne tvořit tuhé části, které zhoršují proudění krve. 

Zajímavý je také vliv věku na vstřebávání vápníku. Zatímco v dospívání, kdy se pohybový aparát hodně a rychle vyvíjí, se vstřebá do kostí asi 75 % vápníku, který s jídlem přijmeme, v dospělosti a v seniorském věku je to jen polovina až čtvrtina. A přitom právě v této době ho naše kosti potřebují nejvíc!

Co obsahuje vápník a které potraviny omezují jeho vstřebávání?

Vápník najdeme v mléčných produktech, rybách, máku, nebo třeba ořeších a semínkách. Je dobré dívat se na složení, protože mezi jogurty nebo kefíry jsou poměrně velké rozdíly, co se obsahu vápníku týče.

Tak, jako existují výborné zdroje vápníku v potravinách, musíme zmínit i ty, které jeho vstřebávání brání. Špenát, rebarbora, kakao a čokoláda, rybíz nebo černý čaj obsahují látky, které si s vápníkem nerozumí. Pokud se s ním spojí, tvoří sloučeniny, které ve v těle nevstřebají. 

Proč by vápník měly doplňovat více ženy?

Vápník je nezbytný pro zdraví nás všech. Jeho potřeba stoupá s věkem, kvůli kvalitě kostí. Vápník je jejich stavební hmotou, a jak víme, kosti postupem času ztrácí svou strukturu a pevnost. Doplňováním vápníku jim dáme potřebnou výživu.

Vápník v doplňcích stravy

Na první pohled se zdá, že jídla, co obsahuje vápník je celá řada, a neměl by být problém s jeho nedostatkem. Vyplatí se ale umět dobře počítat. Víte třeba, kolik mléka byste měli denně vypít, abyste pokryli potřebnou dávku vápníku? Nestačí znát zdroj vápníku, ale také vědět, jaké množství je v něm obsaženo. V tom mají doplňky stravy velkou výhodu – jednoduše si koncentraci vápníku přečtete na obalu, a s jednou tabletou máte splněno. Vápník často najdeme jako komplex vitamínů a minerálů, které společně prospívají pohybovému aparátu. Takové přípravky pečují o kosti, svaly a chrupavky, a doporučujeme je začít užívat od vyššího středního věku.

Vynikajícím produktem je v tomhle ohledu FlexiMed. Vápník, který obsahuje, pochází z mořských zdrojů a má vynikající vstřebatelnost. Rozhodně je dobré ho užívat i kvůli vitamínu C, glukosaminu. Bezchybná kombinace pro pohybový aparát!

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se