Zásobárna vápníku je v našem pohybovém aparátu
Většina kalcia v lidském těle je uložena v kostech. Díky němu jsou pevné a odolné. Vápník je hodně důležitý už od dětství, kdy se kosti vyvíjejí a proto se jeho dostatečný příjem doporučuje už nastávajícím a kojícím maminkám.
V dospělosti má organismus zvýšené nároky a to graduje po šedesátce, kdy je skutečně vhodné doplňovat vápník poctivě. Zejména ženy by se na to měly zaměřit – vlivem hormonálních změn při menopauze se vápník ukládá do kostí obtížněji.
V čem je vápník? Živočišné zdroje jsou lepší
Platí pravidlo, že vápník z rostlinných zdrojů má v těle menší vstřebatelnost než ten živočišný. Jedničkou jsou mléčné produkty – do jídelníčku je zařazujte každý den. Vynikající je ale také vápník z mořských zdrojů. Ten se získává z ryb a je lehce stravitelný a využitelný.
Jak je to z rostlinnými zdroji vápníku?
Ačkoli tělu nejsou tak blízké a nevyužije se z nich všechno kalcium, určitě to není důvod k tomu je nekonzumovat. Na vápník je bohatý mák, soja nebo luštěniny. Kromě vápníku totiž obsahují spoustu dalších vitamínů, minerálů a bílkovin. A pestrost jídelníčku je ohromně důležitá!
Vápník se obvykle snažíme doplňovat kvůli pohybovému aparátu. Prospívá kvalitě kostí, ale méně lidí už ví, že se bez něj neobejde proces stažení a uvolnění svalů.
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: