Potraviny bohaté na kalcium aneb V čem je vápník?

Tento minerál je stavební hmotou našich kostí a zubů a kromě toho je potřebný ke kontrakci a relaxaci svalů. Přečtěte si, v čem je vápník a jak ho nejlépe doplňovat.

Potraviny bohaté na kalcium aneb V čem je vápník?

Zásobárna vápníku je v našem pohybovém aparátu

Většina kalcia v lidském těle je uložena v kostech. Díky němu jsou pevné a odolné. Vápník je hodně důležitý už od dětství, kdy se kosti vyvíjejí a proto se jeho dostatečný příjem doporučuje už nastávajícím a kojícím maminkám. 

V dospělosti má organismus zvýšené nároky a to graduje po šedesátce, kdy je skutečně vhodné doplňovat vápník poctivě. Zejména ženy by se na to měly zaměřit – vlivem hormonálních změn při menopauze se vápník ukládá do kostí obtížněji. 

V čem je vápník? Živočišné zdroje jsou lepší

Platí pravidlo, že vápník z rostlinných zdrojů má v těle menší vstřebatelnost než ten živočišný. Jedničkou jsou mléčné produkty – do jídelníčku je zařazujte každý den. Vynikající je ale také vápník z mořských zdrojů. Ten se získává z ryb a je lehce stravitelný a využitelný.

Potraviny bohaté na kalcium aneb V čem je vápník? - ilustrační obrázek

Jak je to z rostlinnými zdroji vápníku?

Ačkoli tělu nejsou tak blízké a nevyužije se z nich všechno kalcium, určitě to není důvod k tomu je nekonzumovat. Na vápník je bohatý mák, soja nebo luštěniny. Kromě vápníku totiž obsahují spoustu dalších vitamínů, minerálů a bílkovin. A pestrost jídelníčku je ohromně důležitá!

Vápník se obvykle snažíme doplňovat kvůli pohybovému aparátu. Prospívá kvalitě kostí, ale méně lidí už ví, že se bez něj neobejde proces stažení a uvolnění svalů.


 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se