Ryby: důležitý zdroj vápníku v potravě

Mléčné produkty, mák, nebo třeba brokolice. Zdroj vápníku v potravě lze najít leckde. Nezapomínejme však na ryby, které jsou bohatým zdrojem i dalších živin. Které to jsou?

Ryby: důležitý zdroj vápníku v potravě

Rybí maso, ale které?

Tento zdroj vápníku v potravě je bohužel často opomíjen. Ryby jíme málo, a to je škoda. Dá se říct, že přestože jsou velmi zdravé všechny ryby, o něco hodnotnější jsou v tomto případě mořské ryby. 

V čem je vápník? Zmiňme sardinky. Jsou levné, dostupné v každém obchodě a pomazánku zvládne udělat každý. Navíc je můžeme mít stále doma v zásobě díky dlouhé trvanlivosti. Věděli jste, že menší ryby jsou bohatější na živiny? Jsou totiž nízko v potravinovém řetězci. 

Další důležitý zdroj vápníku v potravě je losos. Oproti jiným dravým rybám má tu výhodu, že není tolik náchylný k obsahu těžkých kovů, což může být potencionální problém třeba u některých druhů tuňáka.

Od vápníku k omega-3

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou tuky, které výrazně prospívají srdci, mozku a zraku. Jejich hlavním zdrojem jsou tučné mořské ryby, jako např. losos. Ideálně bychom je měli mít na talíři 3x týdně. Dobré je také užívat rybí tuk v kapslích. 

Omega-3 najdeme i v rostlinných zdrojích, především olejích. Mají ale nižší využitelnost v těle, než omega-3 živočišného původu.

Ryby jako zdroj vitamínu D

Co brání vstřebávání vápníku? Aby se vápník mohl dobře ukládat do kostí, je zapotřebí přítomnost vitamínu D. Společně tvoří neoddělitelnou dvojici. Proto by měly kvalitní doplňky stravy na pohybový aparát vždy obsahovat nejen vápník, ale i Déčko. 

Ryby: důležitý zdroj vápníku v potravě

Na přísun vitamínu D by se měly dát pozor ženy po menopauze. Samozřejmě, že ho potřebujeme všichni. Ženy v tomto období jsou ale náchylnější vlivem hormonálních změn na zhoršenou kvalitu kostí. Pokud doplňují vápník, rozhodně by k němu měly přidat vitamín D pro maximální efekt.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se