Chrupavka v koleni – co jíst, aby měla potřebnou výživu?

Říká se, že věk je jenom číslo. Jenže právě tohle číslo si naše tělo moc dobře pamatuje a s každou další dekádou ví, že už mu není dvacet. Mezi nejvíce namáhané části těla patří bezesporu klouby. Chrupavka v koleni vyžaduje spoustu živin, a my jsme je sepsali:

Chrupavka v koleni – co jíst, aby měla potřebnou výživu?

Kloubní chrupavka funguje jako nárazník

Kloubní chrupavka je hladká, tuhá a namodralá tkáň, která ruku v ruce s nitrokloubní tekutinou zabezpečuje hladký pohyb všech našich končetin v kloubech. Minimalizuje tření a rozkládá zátěžovou váhu rovnoměrně na kost, která se nachází pod ní. Lze ji přirovnat k polštářku nebo nárazníku. 

Proč je časem pohyb problém? 

Většinou je důvodem nadměrné opotřebení kloubní chrupavky. Stane se tenčí, slabší, a méně pružnou. Čím jsme starší, tím náročnější je péče o chrupavky v koleni (ale i kdekoli jinde) na přísun živin.

Právě bohatá výživa pomůže k tomu, aby byly chrupavky pěkně silné a odolné. 

Na životosprávě záleží

Asi to pro vás nebude nic nového, ale i v tomto případě hraje svou roli správná životospráva. Tělo vám bude vděčné, pokud bude mít dostatečný přísun vápníku, bílkovin a vitamínů. Každé přebytečné kilo je pro kosti i klouby několikanásobnou zátěží, a tak by bylo dobré rozloučit se nadváhou, pokud vás trápí. Pravidelný pohyb a správně prováděné cvičení jsou také fajn. 

Tlačenka a gumídci? Na každém šprochu pravdy trochu

Aneb jak je to s tou tlačenkou a gumídky, pomohou na klouby? Jak se to vezme. Potraviny obsahující želatinu jsou bohatým zdrojem bílkovin, které jsou potřebné pro stavbu kolagenu. A právě onen kolagen je základním prvkem pojivových tkání v pohybovém aparátu. V těle se od určitého věku tvoří minimálně nebo vůbec. A proto je potřeba ho do těla doplnit. Ale museli byste sníst kila gumových bonbonů a vepřových kolen, abyste získali potřebné množství živin, které obnova chrupavky v koleni potřebuje. 

Gumoví medvídci obsahující želatinu jsou bohatým zdrojem bílkovin, které jsou potřebné pro stavbu kolagenu

Jenže není kolagen, jako kolagen. V potravinách i doplňcích stravy najdete vepřový kolagen, mořský kolagen, hovězí kolagen, nebo i různé kombinace. Některý ale působí hlavně na pleť, jiný spíš na klouby. Kolagen je hodně důležitá látka nejen pro pohybový aparát, ale vždy pátrejte potom, jaký zdroj kolagenu konzumujete, a zda se hodí právě na váš problém. 

Dejte si kloubní výživu

Dopřejte svým kloubům výživu přesně na míru. A co by měla obsahovat? 

Možná vás céčko překvapí, ale je nepostradatelným pomocníkem pro přirozenou tvorbu kolagenu pro zdravé chrupavky, cévy i kosti. Když přidáte vápník a vitamín D3, vaše chrupavky i pohybový aparát budou oplývat blahem. 

Nemusíte si každé ráno naordinovat porci jednotlivých vitamínů. Sáhněte po efektivním a osvědčeném přípravku od vaší oblíbené značky. Abyste měli dávkování snazší, všechny důležité vitamíny a minerály pro pohybový aparát jsme v tom nejlepším možném poměru připravili do produktu FlexiMed Active, tak ho zkuste, ať je váš pohyb zase takový, jako dřív.

Chrupavka v koleni – co jíst, aby měla potřebnou výživu?


 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se