Mangan v potravinách – méně známá živina, o které byste měli vědět

Z hodiny chemie ho známe nejspíš všichni. Víte ale, jaký vliv má na naše zdraví mangan v potravinách, a kdo by ho měl mít vždycky dostatek?

Mangan v potravinách – méně známá živina, o které byste měli vědět

K čemu je dobrý mangan?

Mangan je prvek, který je důležitý pro správnou krvetvorbu a podílí se také na správném vývoji mezibuněčné hmoty chrupavek a kostí. Má také vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Bylo zjištěno, mangan se podílí na vývoji plodu již v intrauterinním životě. 

Mangan také pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem, tedy škodlivinami. 

U manganu více než jinde platí, že čeho je moc, toho je příliš. V určité míře je pro zdraví potřebný, ale nesmí se to přehnat. Ve svém chemickém složení je mangan těžký kov, jehož nadbytek škodí. Do takové situace se můžeme dostat např. vlivem škodlivého životního prostředí, kdy dlouhodobě vdechujeme mangan v okolí dolů. 

Mangan v potravinách

Hned na úvod zmíníme, že mangan je součástí pitné vody. I kvůli tomu je fajn znát složení vody ve vlastní studni, pokud její vodu pijete. Voda z veřejných zdrojů vždy podléhá pravidelné kontrole. 

Mangan v potravinách najdeme hlavně v celozrnných produktech, jako jsou obiloviny, mouky, vločky a výrobky z nich. Dále je mangan v luštěninách, semínkách a oříškách. Zajímavý zdroj manganu je třeba kvalitní 100% kakao a také mořské plody. 

Mangan v potravinách

Pozor na nadbytek manganu

Příliš vysoké množství manganu ve stravě se z dlouhodobého hlediska může projevit na nervové soustavě, případně postihne ledviny a játra. K takovým případům ale dochází poměrně málo. Akutní otrava manganem v případě, že bychom se mu vystavili v ovzduší, se negativně projeví na dýchacím ústrojí. Jak jsme ale zmínili, na pozoru se mějte spíše tehdy, když se pohybujete v okolí dolů nebo v oblastech, kde se mangan využívá k dalšímu zpracování. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se