Encyklopedie – glukosamin sulfát: účinky, rostlinné zdroje a další

Glukosamin sulfát je hlavní stavební složkou kloubních chrupavek, ale najdeme ho i v dalších tkáních. Glukosamin je látka, kterou si tělo dokáže v omezené míře vytvářet samo. Pravdou ale je, že tato jeho schopnost s věkem klesá. Pojďme se podívat společně na glukosamin sulfát, účinky, zdroje a formy blíže.

Encyklopedie – glukosamin sulfát: účinky, rostlinné zdroje a další
31. 7. 2025

V těle se glukosamin přirozeně vyskytuje v několika formách. Glukosamin sulfát je jednou z nich. Jedná se přitom o chemickou sloučeninu, která obsahuje molekulu glukosaminu vázanou na síranovou skupinu. Nenachází se přitom pouze v lidském organismu. Je součástí tkání i dalších živočichů – i když v potravinách glukosamin sulfát běžně nenajdete, je součástí schránek korýšů a zvířecích chrupavek. Ty pak mohou být surovinami pro doplňky stravy. Nejsou ale jedinou možností.

Kromě živočišných existují i rostlinné zdroje glukosamin sulfátu. V doplňcích stravy je tak možné najít i pro vegany vhodný glukosamin sulfát pocházející z fermentované kukuřice. 

Glukosamin sulfát: účinky a role 

Glukosamin sulfát je sloučenina, která se v těle přeměňuje chemickou reakcí na takzvané glykosaminoglykany. Ty jsou důležitou součástí mezibuněčné hmoty a přispívají k tomu, aby si některé tkáně zachovaly svoji pružnost a pevnost. Glukosamin tedy v našem organismu funguje jako základní stavební kámen, díky kterému si tělo dokáže vytvářet sloučeniny důležité pro správnou strukturu a odolnost tkání včetně chrupavky. 

Chrupavka pod drobnohledem

Chrupavka je specializovaná pojivová tkáň, která pokrývá konce kostí v místech jejich styku, tedy v kloubech. Pokrývá tedy kloubní plochy a umožňuje hladký a bezbolestný pohyb kloubů. Její specifickou vlastností je schopnost odolávat tlaku a mechanickému namáhání. To je dáno přítomností kolagenu, vody a polysacharidových sloučenin – například chondroitinu a právě glukosaminu – které tvoří základní hmotu chrupavky.

Spolu s takzvanou synoviální tekutinou kloubní chrupavka minimalizuje tření a umožňuje kostem volný pohyb.

Protože chrupavka nemá vlastní cévní zásobení, její výživa probíhá z okolních tkání. To je jeden z důvodů, proč je její regenerace obtížná. S věkem přitom může docházet ke změnám na chrupavce.

Glukosamin sulfát – draselný, nebo sodný? 

Glukosamin patří mezi dobře prostudované látky, a proto je užívání glukosaminu bez rizik, a to dokonce i při dlouhodobém užívání. V doplňcích stravy se může vyskytovat v různých formách:

  • Glukosamin sulfát draselný (2KCl) – stabilizovaná forma s přídavkem draslíku, díky němuž je lépe skladovatelný
  • Glukosamin sulfát sodný – v doplňcích stravy méně používaná a, v níž je síran vázaný na sodný iont

Čistý glukosamin sulfát je méně stabilní, proto se v doplňcích stravy obvykle používají jeho stabilnější formy.

Glukosamin sulfát – a co dál…

Glukosamin sulfát je v doplňcích stravy často kombinovaný s dalšími látkami. Jako příklad je možné uvést vápník, zázvor lékařský, vitamín C a D3, mangan nebo bór. Zatímco vitamín C pomáhá udržovat tvorbu kolagenu pro zdravou funkci kostí a chrupavek, mangan podporuje tvorbu pojivových tkání a udržuje zdravý stav kostí. Vitamín D pak podporuje zdraví kostí a svalovou funkci, stejně jako vápník.



Zdroj: 

https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx 


Fleximed

Vyzkoušejte zdarma!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč