Bor v potravinách - kde ho najít a jak nám vlastně prospívá?

I když o něm víme mnoho, pro většinu lidí je spíš neznámý. Pojďte se dozvědět něco nového: kde najít bor v potravinách a proč je dobrý pro naše zdraví?

Bor v potravinách - kde ho najít a jak nám vlastně prospívá?

Nenápadný prvek se širokou škálou působení

O boru jsme se učili ve škole, ale když už si ho pro něco pamatujeme, je to obvykle borová voda, která se využívá jako šetrný výplach očí a dezinfekce. Seženete ji v každé lékárně a je vhodná už i pro miminka. 

My ale bor oceňujeme pro jiné benefity pro zdraví:

  • Podílí se na kvalitě kostní hmoty.
  • Ovlivňuje metabolismus dalších živin - vápníku, fosforu a hořčíku.
  • Je důležitý pro funkce mozku.

Bor nalezneme v rostlinných i živočišných potravinách a pro náš organismus má velký význam pestrost těchto zdrojů. To ostatně platí o všech živinách - jezte maximálně různorodou stravu a žádné skupiny potravin nevyřazujte. 

Takže, kde tedy najít bor v potravinách?

Bor v rostlinných zdrojích

Je známo, že mnoho nutrientů je pro lidské tělo využitelnějších, pokud pocházejí ze živočišných produktů. U boru to ale neplatí. 

Jeho hlavní zdroje jsou v rostlinných potravinách. Patří sem luštěniny, sója, arašídy, obecně pak listová zelenina, ovoce a semínka. 

Pamatujte, že i když nám bor prospívá, nevyplatí se to s ním ani přehánět. Doporučené dávkování doplňků stravy s borem proto zbytečně nepřekračujte.

Bor v potravinách živočišného původu

Stopy boru byly potvrzeny i ve tkáních zvířat. Jde ale o nepatrné množství, takže maso bychom za jediný zdroj boru v jídelníčku považovat neměli. Výhodu zde mají vegetariáni, kteří maso a živočišné produkty většinou nahrazují právě sójou a luštěninami. Ty jsou naopak na bor bohaté dost.

Pro koho má užívání boru smysl?

Tento prvek se přidává do výživových doplňků na pohybový aparát. Bor tu bývá ve spojení s vápníkem a vitamínem D. Účinky těchto malých pomocníků se navzájem hezky doplňují, a tak podporují odolnost kostí. To hraje roli hlavně ve středním a pozdějším věku, kdy je na čase začít se více starat o naše kosti, klouby a svaly.

Bor představuje chytré obohacení stravy, které má pozitivní vliv v několika oblastech našeho zdraví: pomůže pohybovému aparátu, činnosti mozku i celkové vitalitě.

Kde se ještě využívá bor?

Není to jen živina pro člověka. Např. v zemědělství představuje už více než 100 let důležitou výživu pro rostliny. Z jiného úhlu pohledu je bor surovinou ve sklářském průmyslu a dokonce ho můžeme použít při výrobě mýdel. Má zkrátka velice široké možnosti využití a stále se o něm dozvídáme něco nového. 

A trocha historie na závěr: bor byl objeven v 19. století, nicméně povědomí o jeho sloučenině tu bylo už ve středověku. Napadlo by vás, že bor byl dokonce zjištěn i na Marsu? 


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se