Calcium – na co je dobré a z jakých zdrojů ho můžete čerpat

Náš pohybový aparát potřebuje několik důležitých živin. Jednou z nich je calcium. Na co je dobré, proč ho doplňovat a v jakých potravinách ho (ne)najdete, se dozvíte v tomto článku.

Calcium – na co je dobré a z jakých zdrojů ho můžete čerpat

Snažíte se myslet na své zdraví? Záleží vám na tom, abyste se udrželi v dobré kondici co nejdéle? Potom vám jistě neuniklo, že se vyplatí doplňovat živiny, které naše tělo potřebuje s přibývajícím věkem stále víc. Pojďte si přečíst pár zajímavostí o vápníku:

Calcium – na co je dobré a proč potřebuje vitamín D

V první řadě je vápník stavební hmotou kostí a zubů. Zde najdeme většinu calcia, které se v těle vyskytuje. Jde o nejhojněji zastoupený prvek. Dále se podílí na správné srážlivosti krve a jak už zřejmě víte, patří mezi nejdůležitější živiny pro pohybový aparát v každém věku. 

Vápník se v organismu vstřebává a využívá díky pomoci vitamínu D. Je proto velice chytré užívat je společně. Ostatně, vitamín D bychom měli všichni doplňovat kvůli podpoře imunitního systému. 

Pozor na zdroje vápníku

Vyskytuje se jak v živočišných, tak rostlinných potravinách a to ve vysoké míře. Aby to nebylo tak jednoduché, záleží na tom, do jaké míry ho dokáže lidské tělo zužitkovat. Podobně, jako je tomu u jiných živin platí, že rostlinné zdroje vápníku, jako např. mák, nejsou zrovna ideální.

Organismus zvládne zpracovat sotva polovinu obsaženého calcia. Je dobré uvědomit si, že potravin, jako je mák, nedokážeme ani sníst adekvátní množství každý den. 

V čem je vápník? Nejvýhodnější je proto čerpat calcium z mléčných produktů a ryb, tzv. vápník z mořských zdrojů. Vzhledem k tomu, že většina z nás si denně dopřeje mléko, sýr či jogurt, to není takový problém. 

Calcium – na co je dobré a z jakých zdrojů ho můžete čerpat - ilustrační obrázek

Nezapomínejte ale na zmíněné ryby – prospívají nám z mnoha dalších důvodů. Kromě toho, že jde o lehce stravitelné maso, obsahují vysoký podíl vitamínu D, který je pro vstřebání vápníku v těle nezbytný. Výborným zdrojem vápníku jsou např. sardinky a tresčí játra, která můžete mít doma v zásobě.

Věděli jste, že využití vápníku brání tzv. šťavelany? Tyto přirozeně se vyskytující látky omezují výživovou hodnotu některých potravin. Pokud se na sebe navážou, vápník už se nemůže v organismu dále zpracovat. Mezi šťavelany patří třeba špenát, kakao, rebarbora a červená řepa. 

Kolik vápníku je potřeba?

Doporučená denní dávka vápníku je zhruba 1000 mg, což je však poměrně orientační hodnota. Vliv má věk a hmotnost člověka. Jiné potřeby bude mít osoba, která se hodně věnuje sportu, těhotná žena nebo senior. Ani s vápníkem bychom to neměli přehánět, proto doporučené dávkování nepřekračujte. Přečtěte si co brání vstřebávání vápníku?

Nedostatek calcia může mít dopad na kvalitu kostí a zubů, můžeme se cítit unavení nebo malátní. Zajímá vás víc? Určitě si nenechte uniknout další zajímavé články na našem blogu.

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se