Vitamíny na kosti a klouby: tyhle dva si zapamatujte

Opotřebení pohybového aparátu časem potká každého z nás. Existuje slušná řádka živin, kterými ho můžeme podpořit. V tomto článku si rozebereme vitamíny na kosti a klouby. Jste připraveni?

Vitamíny na kosti a klouby: tyhle dva si zapamatujte

Co se díky článku naučíte:

  • jaké jsou dva hlavní vitamíny na kosti a klouby
  • kde je najít a jak je správně doplňovat
  • co má obsahovat správná kloubní výživa

Víte o tom, že vitamín C a vitamín D jsou důležité pro pohybový aparát?

Nepochybujeme o tom, že znáte jejich účinky na imunitu. Pravdou je, že naše zdraví podporují tak nějak celkově, je to vážně dobrý základ pro zdravé tělo. Každý z nich se ale podílí i na stavu našeho pohybového aparátu, a sice:

Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu v našem těle. Kolagen je látka, která je stavební hmotou chrupavek, kostí a zubů. Dá se říct, že funguje jako jakési pojivo, a zabezpečuje pružnost. V neposlední řadě je kolagen součástí kůže a cévních stěn. 

Produkce vlastního kolagenu ale zhruba po třicítce klesá, a my to vidíme na menší elasticitě pokožky, a pociťovat to můžeme i na stavu pohybového aparátu. Proto je tak důležité mít dostatek vitamínu C – aby byla tvorba kolagenu podpořena. Výsledky uvidíte na vlastní oči!

Vitamín D funguje trošku jinak. Spolupracuje totiž s vápníkem, jeden bez druhého se neobejdou. Vitamín D pomáhá ukládat vápník do kostí, a dobře víte, že právě díky němu jsou kosti pevné a odolné. 

Opět tu hraje roli náš věk – čím jste starší, tím víc vápníku naše kosti potřebují.

Zvláštní pozornost by si měly věnovat ženy po menopauze. U nich je vlivem hormonů hustota kostí méně kvalitní, a pomůže právě vápník. Bez svého nejlepšího přítele, vitamínu D, je to ale malý pán, tak na to myslete. 

Jak si zajistit dostatečný příjem vitamínu C a vitamínu D?

Začněme jím jednodušším – vitamín D má hlavní zdroj v rybách, přesněji řečeno v rybím tuku. Ano, najdeme ho také ve vajíčkách a mléčných produktech, ale v malém množství. Vitamín D se také tvoří v naší kůži díky sluníčku. Na to však zapomeňme během podzimu, zimy a jara, protože oblečení tvorbě vitamínu D brání, a navíc je i méně slunečního svitu. 

Zdroje vitamínu C jsou bohaté – najdeme ho prakticky ve veškerém ovoci a zelenině. Superzdrojem jsou pak třeba šípky a rakytník. Poctivě si je dávejte každý den.

Uvažujete nad kloubní výživou? Oba zmíněné vitamíny by v ní neměly chybět

Doplněk stravy pro pohybový aparát může mít celkem široké složení. Dva hlavní vitamíny na kosti a klouby už jsme zmínili, kromě nich se zaměřte na kolagen, vápník (ideálně z mořských zdrojů), a glukosamin. 

Bez pohybu to ale přece jen nepůjde. Kloubní výživa a nejrůznější vitamíny na kosti a klouby jsou skvělé, a doplníte potřebné živiny. Vaše svaly se ale samy neprotáhnou a neposílí, a jak je známo, co se nepoužívá, to odchází. Zkuste si pro začátek vyhradit čas na aktivní pohyb alespoň dvakrát týdně, a uvidíte tu změnu! 

Vitamíny na kosti a klouby: tyhle dva si zapamatujte - ilustrační obrázek

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se