Potřebujete se rozhýbat? Vyzkoušejte posilovací cviky na kolena!

Věk v tomto případě není důležitý. Pokud chcete protáhnout svoje tělo a udělat něco pro své nohy, posilovací cviky na kolena jsou ideálním začátkem.

Potřebujete se rozhýbat? Vyzkoušejte posilovací cviky na kolena!

Klouby, svaly, chrupavky - víte, z čeho se skládá pohybový aparát?

Mnohdy se zaměřujeme právě na zmíněné klouby. Když nás něco trápí, sáhneme po kloubní výživě. Je proto škoda, že v péči o pohybovou soustavu se někdy zapomíná i na kosti a svaly. Kostra tvoří oporu, na kterou se pomocí šlach upínají jednotlivé svaly. Pohyblivá spojení nazýváme kloubem. Uvnitř kloubů jsou pružné destičky, které tlumí otřesy - chrupavky. A pak je tu ještě synoviální tekutina, jenž vyplňuje prostor a má funkci maziva. Každá součást pohybového aparátu je stejně důležitá, protože tento celek funguje ve vzájemné spolupráci. Když se rozhodnete doplňovat nějakou výživu, myslete na komplexnost. 

Co by nemělo pohybové soustavě chybět? Vitamín C, vitamín D, vápník.

Proč je aktivita důležitá?

Díky ní si udrží pohybový aparát svou funkci. Zejména svaly potřebují denní aktivitu. Nemusí to být posilování, ale procházka, jízda na kole, lehké cvičení u televize nebo plavání jim prokážou obrovskou službu. Pokud své svaly používáme, dáváme jim tím možnost nabrat hmotu. V tom případě nebudou ochablé a pohyb pro nás bude naprosto samozřejmý. Máte pocit, jako byste měli ztuhlá kolena a proto se cvičení bojíte? Dost možná je to právě proto, že se málo hýbete. V případě, že nemáte zdravotní důvod ke klidovému režimu, by bylo dobré zvýšit tělesnou aktivitu.

Posilovací cviky na kolena - zvládne je každý!

Tentokrát se zaměříme na oblast kolen. Následující cviky klidně zařaďte do své ozkoušené sestavy, nebo jimi doplňte sportovní aktivitu. Posilovací cviky na kolena můžete cvičit denně a opakovat je vícekrát po sobě.

Cvik v sedě

Posaďte se na pevnou podložku s nohama nataženýma rovně před sebe. Zaměřte se na rovná záda a stažená ramena. Ruce se opírají o zem. Zvedejte nataženou nohu mírně nahoru. V této pozici chvilku vydržte, nohu položte a opakujte. Následně vyměňte nohy. Pohyb by měl být plynulý, nejde tu o rychlost ani o sílu.

Cvik na boku

Lehněte si na pevnou podložku na bok a hlavu si podložte rukou. Spodní noha je pokrčena, horní se v natažení zvedá s výdechem nahoru. Pokuste se zvednout ji co nejvýše. Opět tu nehraje roli rychlost, ale kontrolovaný pohyb. Takto procvičte obě nohy.

Protažení v leže

Položte se na pevnou podložku s nohama nataženýma. V tomto cviku využijeme jako pomůcku složený ručník nebo šátek. Umístíme ho na plosku nohy a tu s ním přitáhneme směrem k tělu. Protáhnou se svaly stehna. Až získáme cvik, bude nám stačit kratší ručník.

Uvolněte své nohy pomocí míčku 

Znáte míček, kterému se říká ježek? Koupíte ho v každých sportovních potřebách za pár korun. Tímto míčkem jednoduše uvolníte svaly kdekoli na těle (s těžko dostupnými místy pomůže druhá osoba). Ježek je taky vynikající na prokrvení. Položte jej na bolavý sval a krouživými pohyby provádějte masáž. Když ho dáte na zem, stejným způsobem na něm můžete kroužit ploskami nohou.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se