Chrupavku v koleni skvěle vyživí vitamín C

Vitamín C máme obvykle spojený s podporou imunity. Věděli jste ale, že je důležitý i pro chrupavky v koleni? Hned si vysvětlíme proč:

Chrupavku v koleni skvěle vyživí vitamín C

Vitamín C se podílí na tvorbě kolagenu

Kolagen je tělu přirozená látka. Všem se nám tvoří především v mládí – s věkem se jeho zásoby zmenšují, a to můžeme pozorovat na ochablé pokožce nebo na potížích s pohybem. Máme dvě možnosti: kolagen tělu dodávat formou doplňků stravy, nebo podpořit jeho vlastní tvorbu. A k tomuto procesu je nezbytný vitamín C. Céčko pomáhá tvořit kolagenová vlákna nezbytná pro naše chrupavky.

Vitamín C je ideální výživou pro chrupavku v koleni.

Co dalšího chrupavky potřebují?

Kromě zmíněného kolagenu, který se zase neobejde bez vitamínu C, je to třeba glukosamin. I ten je přirozenou součástí chrupavek. Napomáhá jejich pružnosti a odolnosti a je i jejich stavební hmotou. Čím jsme starší, tím vyšší nároky na výživu chrupavky mají. I glukosamin je proto dobré doplňovat. A zdroj už asi tušíte – protože se vyskytuje ve chrupavkách, můžeme konzumovat maso i s jeho chrupavčitými částmi. 

Doplňujte glukosamin i vitamín C současně

Dosáhnete tak maximálního efektu. Chrupavka v koleni se řadí mezi nejvíce namáhané části těla, a tak je dobré o ni poctivě pečovat. Všechny zmíněné živiny, tedy kolagen, glukosamin i vitamín C, lze doplňovat vhodným doplňkem stravy zároveň. Jejich účinky se budou navzájem doplňovat. 

Chrupavku v koleni skvěle vyživí vitamín C - ilustrační obrázek

Kloubní výživu užívejte dlouhodobě. Organismu trvá, než se nastartuje obnova kloubní chrupavky a tvorba kolagenu. A vždy mějte na paměti, že doplňky stravy bychom měli zapíjet větším množstvím vody. 

Víte, k čemu vlastně slouží chrupavky?

Chrupavky si můžete představit jako takové nárazníky či polštářky, které tlumí nárazy při pohybu. Platí pravidlo, že čím je pohyb nebo náraz důraznější, tím víc chrupavka v koleni trpí. Běh je proto pro pohybový aparát o něco náročnější než obyčejná chůze. Takové plavání je naopak šetrné, jelikož je tělo nadlehčováno vodou. 

Nezapomínejte ani na to, že chrupavky se vyskytují v celém těle. Obvykle se nám hned vybaví chrupavka v koleni, jenže tenhle ochranný nárazník najdeme ve všech kloubních spojeních. Péče o pohybový aparát by proto měla být zaměřena komplexně. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se