Na svaly je nejlepší hořčík. Víte ale o dalších živinách pro pohybový aparát?

Hořčík bezesporu známe jako pomocníka pro namožené svaly. Kromě toho je nejlepší hořčík na únavu a vyčerpání. Není to ale jediný minerál, který náš pohybový aparát potřebuje. Znáte i ty ostatní?

Na svaly je nejlepší hořčík. Víte ale o dalších živinách pro pohybový aparát?

Proč byste neměli kašlat na své klouby a svaly? 

Pohybový aparát je jednoduše nosným systémem celého našeho těla. Pohyb je základem života, ale i mnoha radostí. Dokážete si představit, že dojít si na poštu, nebo vstát z postele jednoho dne nemusí být takovou samozřejmostí, jako dnes? 

Pravdou je, že kosti s věkem ztrácejí svou kvalitu, svaly po troše lenošení ochabnou, a klouby už nemusí mít svůj původní pohybový rozsah. Tyto změny jsou přirozené, což ale neznamená, že bychom proti nim neměli bojovat. Vždy je dobře, když sem tam dopřejete svému pohybovému aparátu živiny ve formě minerálů, vitamínů a dalších látek:

Na nervy a svaly je nejlepší hořčík, na kosti zase vápník

Hořčík se podílí nejen na správné funkci nervové soustavy, působí také na nervy. Jak z hlediska boje s únavou a vyčerpáním, tak v tom smyslu, že pomáhá svalům zrelaxovat se. Hořčík doplňujte hlavně v případě, že sportujete, nebo máte fyzicky náročné zaměstnání. Bohužel se stalo to, že půda je natolik zdevastovaná, že je chudá na minerály, jako je hořčík. Z toho důvodu v ní rostou rostliny méně bohaté na hořčík. 

Vápník je stavební hmotou kostí a zubů. Zodpovídá za jejich pevnost a hustotu. S vápníkem se to má tak, že potřebuje spolupráci s vitamínem D. Ten mu pomůže uložit se do kostí. Proto je důležité užívat vápník společně s déčkem. Vyberte si také dobré zdroje vápníku – ty rostlinné mají v organismu nižší vstřebatelnost než živočišné zdroje vápníku. 

Potraviny bohaté na hořčík

Kloubní výživu rozumně kombinujte s pohybem

Bez pravidelné tělesné aktivity svůj pohybový aparát v kondici neudržíte, ani kdybyste jedli doplňky stravy po hrstech. Obě věci si navzájem pomáhají. Ideální je pohyb zařadit do každodenního života – do práce choďte pěšky, u televize si zacvičte, nebo nepoužívejte výtah. Dvakrát týdně vyrazte na delší procházku, a dopřejte si základní vitamín (D a C) a minerály. Na kosti vápník, na svaly je nejlepší hořčík. Uvidíte, jakou kondičku budete mít! 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se