Jak rychle regenerovat svaly? Dopřejte jim vitamíny i odpočinek.

Dali jste si do těla a dobře víte, že stejně, jako posilování, je důležitý i relax? V tomto článku jsme shrnuli naše tipy na to, jak rychle regenerovat svaly.

Jak rychle regenerovat svaly? Dopřejte jim vitamíny i odpočinek.

Pohybový aparát potřebuje pohyb

K tomu byl stvořen. Jistě znáte pořekadlo, že co se nepoužívá, to chátrá. V případě pohybového aparátu to platí dvojnásob. Svaly potřebují být namáhány, aby se mohla budovat svalová hmota. Nikoli proto, abychom se mohli pochlubit pěknými bicepsy. Svalovou hmotu chceme mít v první řadě kvůli tomu, že máme díky ní sílu. Svaly upínající se na kostru pomáhají nést celé naše tělo. Díky nim jsme schopni pohybu, ale také zvedání předmětů nebo něčeho tak banálního, jako je slezení z postele. 

Určitě jste zažili pocit, že např. po nemoci nebo upoutání na lůžko jste byli jako hadrová panenka. Už během pár týdnů, kdy se svaly nepoužívají kvůli nedostatku pohybu, se svalová hmota vytrácí. Stejně, jak rychle ji nabydeme, o ni můžeme přijít. To je ale dobrá zpráva – své svaly můžete posilovat v jakémkoli věku a to i seniorském. 

Po námaze musí přijít odpočinek

Už jsme si vysvětlili, proč potřebujeme svaly potrápit. O nic méně podstatná je však i regenerace. Nelze si myslet, že když budete denně namáhat svoje tělo a nedopřejete mu prostor pro odpočinek, budete na tom fyzicky lépe rychlejší cestou. Jen se správnou regenerací dosáhnete nejlepších výsledků. Otázka tedy není, jak rychle regenerovat svaly, ale jaký je ten nejefektivnější způsob. Rychlost tady nehraje velkou roli. 

Správná strava

Aby se mohla budovat svalová hmota, je zapotřebí zařadit do jídelníčku bílkoviny. Mohou být rostlinné (třeba luštěniny) ale hlavně živočišné. Maso, vajíčka, tvarohy – možností je mnoho. Lidé, kteří začnou cvičit a myslí i na dostatek bílkovin, vám vždy potvrdí, že se najednou cítí silnější a plni energie. Kromě nich potřebuje pohybový aparát přísun vitamínů a minerálů. Především ty odcházejí při zvýšené fyzické zátěži potem.

Vedle minerálek klidně sáhněte po doplňku stravy na pohybový aparát. Hledejte v něm hlavně hořčík, který svaly potřebují jako sůl, ale i vápník, zinek. Z vitamínů určitě vitamín D a C pro kvalitní kostní hmotu. 

Najděte si čas na wellness

Nemusíte jezdit na týdenní pobyt do lázní. Rekreační plavání, vířivka nebo pobyt ve slané vodě je ideální cesta, jak rychle regenerovat svaly. Spojit to můžete třeba s oblázkovým chodníkem pro odpočinek nohou a fajn je i pára nebo sauna. V tomto případě se regenerací rozumí skutečný odpočinek – dejte si proto nohy nahoru.

Součástí regenerace celého těla je i spánek, který se hodně podceňuje. Přitom právě během spánku regeneruje organismus ze všeho nejvíc. Najděte si svou rutinu a té se držte – spěte nejméně 8h denně a pokuste se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Pravidelnost je klíčem k úspěchu: žádné vyspání se do zásoby bohužel neexistuje a tak vás víkendové vyspávání do oběda nezachrání.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se