Jak řešit nedostatek minerálů v těle, a může se týkat i vás?

Dokážete vyjmenovat pár minerálů i s jejich benefity pro zdraví? Pokud ne, čtěte dále, a dozvíte se, jak nedostatek minerálů v těle hravě zvládnout.

Jak řešit nedostatek minerálů v těle, a může se týkat i vás?

V tomto článku se dozvíte:

  • co jsou to minerály, a jak slouží našemu zdraví
  • jaké základní minerály je dobré doplňovat
  • co dělat, když si myslíte, že máte nedostatek minerálů v těle

Minerály si tělo samo nevyrábí

Tyto látky přijímáme z potravy. Pracují pro naše zdraví - podporují imunitní systém, zajišťují silné kosti a chrání nás před vyčerpáním. Hlavní zdroj minerálů by měla být hodně pestrá a vyvážená strava. Dá se to říct i o vašem jídelníčku?

Správná kombinace minerálů – tyhle si zapamatujte

  • Železo potřebujeme pro tvorbu červených krvinek. A to má spojitost i se zdrojem železa – je jím hlavně červené maso a vnitřnosti. Na nedostatek železa by si měli dát pozor vegetariáni. A obecně i ženy, které mají kvůli menstruaci přece jen určité ztráty krve.
  • Vápník je stavební hmota kostí a zubů. K tomu, aby se tam dobře ukládal, mu pomáhá vitamín D a vitamín K. Na příjem vápníku by měly o to víc myslet ženy po menopauze. Vlivem hormonů dochází ke zhoršení kvality kostí, a proto potřebují vápník, aby se zpevnily a zůstaly odolné. Vápník se ale podílí také na normální funkci svalů a nervových přenosů. Je to nezbytná živina pro celý pohybový aparát v každém věku, a klidně si na něj vsaďte.
  • Zinek je účinný antioxidant. Chrání buňky před škodlivinami, a za dostatečný příjem zinku vám bude vděčná vaše pokožka. Do slova ji rozzáříte zdravím! Zinek dále podporuje normální funkci imunitního systému, a dobře by ho měli znát všichni muži. Stará se o jejich reprodukční zdraví a přispívá k udržení hladiny testosteronu v krvi.

Jak poznám, že mám nedostatek minerálů v těle?

Žádná červená kontrolka se bohužel nerozsvítí. Můžete na sobě ale pozorovat množství signálů. Únava, vyčerpání, zhoršená koncentrace, nebo třeba nepěkná pleť. V horším případě způsobuje nedostatek minerálů v těle třeba bolest hlavy, problémy pohybového aparátu a v případě železa i konkrétní potíže, jako je chudokrevnost.

Pro začátek se zkuste podívat na svůj jídelníček a odhadnout, kolik minerálů (a dalších důležitých živin) přijímáte. Berte v potaz i svůj životní styl – sportujete, máte náročné povolání, nebo nějaké omezení ve stravě? To jsou důvody, proč je dobré řešit nedostatek minerálů v těle vhodným doplňkem stravy. Vybírejte spíš ty, které obsahují více minerálů, než ty jednodruhové.

A sledujte také jejich původ. Třeba vápník – mnohem lepší vstřebatelnost má ten, který pochází z mořských zdrojů. 

Víc se o něm dočtete třeba v tomhle článku.

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se