3 odpovědi na otázku: „Na co je dobrý mangan?“

Mangan je často opomíjený minerál, který však v těle hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. I když většina běžných potravin obsahuje pouze malé množství manganu, některé jej mají dostatek a rozhodně stojí za to je zařadit do jídelníčku. V článku se dozvíte nejen jaké to jsou, ale i na co je dobrý mangan.

3 odpovědi na otázku: „Na co je dobrý mangan?“

Jak nejlépe získat mangan?

Mangan je důležitý minerál, který náš organizmus potřebuje získat pomocí jídelníčku. Ve většině potravin je ale obsah manganu velmi nízký – méně než 5 mg na kg. Naštěstí existují výjimky, ve kterých je naopak manganu víc než dost. 

  • Ořechy a semena (lískové ořechy, mandle, vlašské ořechy, dýňová semínka)
  • Celozrnné obiloviny (oves, pohanka, ječmen, hnědá rýže)
  • Bobuloviny (borůvky)
  • Měkkýši (slávky)
  • Kakao
  • Čaj 

Pravidelné zařazení těchto potravin do jídelníčku pomůže zajistit tělu dostatek manganu.

Mangan jako ochranný štít před oxidačním stresem

Mangan má antioxidační vlastnosti a přispívá k ochraně buněk před poškozením způsobeným volnými radikály. Tento ochranný účinek si může připsat díky tomu, že je součástí enzymu s významnými antioxidačními vlastnostmi. Zmíněný enzym neutralizuje volné radikály, které vznikají při metabolických procesech a mohou poškodit buňky a tkáně. 

Na co je dobrý mangan? I na kosti a chrupavky

Mangan podporuje aktivitu enzymů, které se podílejí na tvorbě a mineralizaci kostí. Tedy procesu, který pomáhá udržovat kosti pevné. Zároveň se podílí na regulaci hladiny vápníku a dalších z hlediska kostí relevantních minerálů. To ale zdaleka není vše. Mangan je důležitý také pro tvorbu pojivových tkání včetně chrupavek, šlach a vazů. Tedy částí, na nichž je závislý pohyb. Mangan je totiž součástí enzymu, který se podílí na syntéze kolagenu, hlavní bílkoviny v těchto tkáních.

Bez dostatečného příjmu manganu nemusí být tělo schopné zajistit optimální tvorbu kolagenu.

Pomocník při využití energie

Mangan v neposlední řadě pomáhá tělu efektivně využívat energii z přijaté stravy. Podílí se na přeměně sacharidů a tuků na energii a podporuje jejich štěpení na jednodušší látky, pro organizmus jako zdroj energie přístupnější. Nedostatek manganu může zpomalit metabolické procesy, což může vést k únavě a poklesu výkonnosti.


Zdroj:

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzivovy-vyznam-manganu/ 

https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/manganese.pdf

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se