Jóga na bederní páteř - tři cviky, které zvládnete doma!

Nemůžete se hnout? V tom případě pomůže jóga na bederní páteř. Nebojte se, naše cviky zvládne i začátečník! Jdeme na to?

Jóga na bederní páteř - tři cviky, které zvládnete doma!

Něco málo o józe

Mysleli jste, že jde o moderní cvičení? Tak to jste na velkém omylu. Dost možná je jóga stará jako lidstvo samo. Doložitelné důkazy o skutečném počátku jógy jsou sice slabé, nicméně zmínky pocházejí už z 15. století před Kristem. Dost možná je ale jóga ještě starší.

Jóga si zakládá na jednotě těla i duše. Je to filosofie a kompletní proces. Některé cviky ale můžete využít k jednoduchému protažení končetin nebo relaxaci.

Do USA se dostala jóga až v 19.stol. a do naší země dokonce až v 60. letech. Umění pravé jógy je velmi komplikovaná věc vyžadující dlouhou, ale nesmírně poučnou cestu. V rámci hodin jógy ve fitness centrech se orientuje hlavně na tělesnou stránku. Jóga má pomoci protáhnout a uvolnit svaly, naučit lepší koordinaci a rovnováze a také pomoci od bolesti. 

Jóga na bederní páteř - vyzkoušejte krátkou sestavu

Přitahování kolene k tělu

Úplně nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, je přitahovat nejprve jednu a pak i druhou nohu k hrudníku. Vyžaduje to dávku rovnováhy, kterou postupně natrénujete. Koleno přitahujeme pomalu s výdechem. Na obě strany provedeme 3x.

Přitahování kolene v sedě

Podobný cvik, jenž se provádí ve změněné pozici. Posaďte se vzpřímeně, ruce spojte pod kolenem a přitáhněte ho k sobě s výdechem. Opět opakujeme na každou stranu 3x. Zároveň se v této pozici můžeme protáhnout rukama směrem ke špičkám nohou. Protažení dobře prodýchejte.

Pozice dítěte

Posadíme se na paty a své tělo ohneme k zemi, čelem se opíráme o podložku. Ruce jsou volně položené podél těla, nebo vpředu. Tato pozice je úlevová. Pomůže uvolnit namožené zádové svaly. Příjemným vedlejším efektem je relaxace i pro zbytek těla.

 

Na bederní páteř dávejte pozor

Bývá to problémová oblast. Nese celou horní polovinu těla a tak není divu, že umí potrápit. Je fajn o svůj pohybový aparát pečovat nejen pravidelným pohybem a relaxací, ale také vnitřně. Vyzkoušejte kvalitní kloubní výživu a dostatečně pijte. A nezapomeňte - problém s bederní páteří není radno přecházet! Ve výsledku byste mohli mít problémy s pohybem ještě horší. Neváhejte poradit se s fyzioterapeutem, který doporučí rozumné řešení na míru. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se