Glukosamin v potravinách běžně nenajdete

Glukosamin je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v našem těle a která je důležitá pro zdraví a odolnost chrupavek i kostí. Zatímco mnoho vitamínů a minerálních látek je možné přirozeně dodat tělu jídelníčkem, glukosamin v potravinách, které běžně konzumujeme, není.

Glukosamin v potravinách běžně nenajdete

příjem glukosaminu by se měli zajímat například aktivní sportovci, kteří více namáhají klouby, ale také starší dospělí. Přirozená tvorba glukosaminu v těle totiž postupně s věkem klesá.

Proč je glukosamin důležitý?

Glukosamin je spolu s chondroitinem základní stavební složkou kloubních chrupavek a pojivových tkání, jako jsou kosti, vazy a šlachy. Nachází se ale i v synoviální tekutině, která klouby obklopuje. Glukosamin je důležitý pro zdraví a odolnost chrupavky, ale také pro kosti. Slouží mimo jiné jako lubrikant, jeho úkolem je tak zmírnění tření mezi kloubními plochami. 

Glukosamin v potravinách nenajdete

Zatímco některé vitamíny a minerální látky je možné jednoduše doplnit pestrou a vyváženou stravou, v případě glukosaminu je to jinak. V potravinách se totiž nenachází. Doplňky stravy s obsahem přírodního glukosaminu se tak vyrábí z chitinových schránek korýšů jako jsou krevety, krabi nebo humři. 

Jak doplňovat glukosamin

Protože běžný jídelníček glukosamin neobsahuje, vhodné může být jeho dodání v podobě doplňků stravy. Ty mohou mít podobu tablet, sypkého prášku nebo kapslí. Vzhledem k tomu, že přirozené zdroje glukosaminu jsou omezené, využíván je také uměle vyrobený glukosamin. 

Není glukosamin jako glukosamin

Existují tři hlavní formy glukosaminu, které se liší chemickým složením – glukosamin je v nich spojený buď se: 

  1. sírou (glukosamin sulfát), 
  2. chloridem (glukosamin hydrochlorid),
  3. nebo acetylem (N-acetylglukosamin).

Doplňky stravy nejčastěji obsahují glukosamin sulfát. Právě v této podobě se glukosamin získává ze schránek korýšů. Jeho výhodou je to, že se podobá glukosaminu vytvářenému lidským organismem a je velmi dobře vstřebatelný.

K zapamatování

Glukosamin je složkou chrupavek a pojivových tkání. Přirozeně se nachází v těle zejména v chrupavkách a synoviální tekutině. Pokud jde o potraviny, jeho hlavním zdrojem jsou schránky mořských plodů, které však nejsou běžnou součástí jídelníčku. Proto může být vhodný jeho příjem ve formě doplňků stravy. Ty obsahují buď uměle vyráběný glukosamin, nebo výtažky ze schránek korýšů v podobě glukosamin sulfátu.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se