Aktivity pro důchodce: jak procvičit tělo a čím zaměstnat mozek?

V žádném věku bychom neměli nechat své tělo zlenivět. Máme dobré tipy na aktivity pro důchodce, které podpoří jejich fyzické i duševní zdraví a zároveň jsou pro starší generaci bezpečné. Tak s chutí do toho!

Aktivity pro důchodce: jak procvičit tělo a čím zaměstnat mozek?

Dělejte to, na co se cítíte

Každý jsme jiný a zatímco někdo stále jezdí v 80 letech na kole, pro jiného je to přece jen příliš. V každém případě jsou aktivity pro seniory naprosto zásadní pro udržení zdravého srdce a jako prevence mnoha onemocnění. Základem je nepřecenit se. Mnoho seniorů by rádo vedlo aktivní život, ale vlastně neví jak. Procházky a plavání určitě zkusila většina z nás, tak jak tedy zařadit do života více pohybu?

Jóga pro seniory doplněná o dechová cvičení je velmi jemné cvičení zaměřené na protažení těla. Naučíte se díky ní správně dýchat a osvojíte si dobré držení těla. Může se zdát, že to není tak důležité, ale opak je pravdou. V seniorském věku už nám nejde o budování atletické postavy, nýbrž o správné fungování těla. 

Chůze s hůlkami, tzv. nordic walking, zapojí opravdu celé tělo. Při tomto sportu je velkou výhodou to, že není jednostranný a procvičíte i ruce. Hůlky na nordic walking zakoupíte ve všech sportovních potřebách a postupně můžete prodlužovat svou trasu. 

Aktivity pro důchodce: jak procvičit tělo a čím zaměstnat mozek? - ilustrační obrázek

Pamatujete na Sokola? 

Tahle organizace spolehlivě funguje desítky let a nabízí sportovní vyžití pro všechny generace. Výhodou je, že akce od Sokola lze navštěvovat po celé republice. A jelikož mnoho jeho členů je mu věrných po celý život, pořádají dnes lekce cvičení pro seniory. Jsou vedené odborníkem který ví, co si lze v pokročilém věku dovolit a co pohybový aparát důchodců potřebuje. Kromě toho tam poznáte nové přátele a se cvičením můžete společně pokračovat i doma. 

K podpoře pohybového aparátu se vyplatí obohatit jídelníček také o doplňky stravy s vitamíny a minerály a především o kloubní výživu. Aktivity pro seniory vedou ke zvýšeným nárokům organismu na živiny, aby se dobře budovaly svaly a obnovila se pohyblivost kloubů.

Nezapomínejte na hlavu

Duševní zdraví hraje v pokročilém věku obrovskou roli. Mnozí si myslí, že v důchodu lidé jen zapomínají a jejich mozek degeneruje, jenže to není pravda. Lidský mozek má schopnost učit se úplně celý život. Ale musíme mu k tomu dát podněty. 

Čtení nahlas, zpívání nových písniček, hra na hudební nástroj, ale třeba i deskové hry či ruční práce jsou dokonalou činností pro podporu mozku. Vůbec nejlepší je dělat dvě věci najednou – tedy např. háčkovat a zároveň si s někým povídat. Pokud se musí mozek soustředit na více věcí, projeví i více snahy. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se