Bór: účinky, zdroje, průměrný příjem

Bór je stopový prvek, který se přirozeně vyskytuje převážně v potravinách rostlinného původu, dostupný je také jako doplněk stravy. Podívejme se blíže na přirozené zdroje bóru, účinky a průměrný denní příjem.

Bór: účinky, zdroje, průměrný příjem
24. 8. 2025

Průměrný příjem bóru se v jednotlivých zemích liší

Bór je často součástí běžného jídelníčku. Jeho denní příjem se ale liší v závislosti na poměru různých skupin potravin ve stravě a na koncentraci bóru v půdě. Odhaduje se, že pestrá strava bohatá na rostlinné potraviny poskytuje přibližně 1,5 až 3 mg bóru denně. Zatímco v Evropě jsou hodnoty průměrného celkového příjmu 0,8 až 1,0 mg/den, ve Spojených státech je to 1,7 až 7 mg/den, v Mexiku 1,75 až 2,12 mg/den a v Austrálii 2,16 až 2,28 mg/den. 

Zajímavostí je, že za celých 12 % celkového příjmu bóru vděčí Američané kávě a mléku, a to i přesto, že mají poměrně nízký obsah bóru. Důvodem je jejich vysoká konzumace i to, že americká strava zahrnuje méně ovoce, zeleniny a luštěnin.

Bór: účinek a jeho mechanismus

Bór se poté, co ho organismu dodáme, přemění na kyselinu boritou a vstřebá se v zažívacím traktu. Tělo přitom dokáže využít přibližně 85 % až 90 % přijatého bóru. Bór se vylučuje hlavně močí, ale malé množství také stolicí, potem a dechem. 

A jaká je role bóru? Obsah bóru je vyšší v kostech, nehtech a vlasech. Naopak v tukové tkáni je bóru méně než v ostatních. Bór napomáhá fungování a stabilitě buněčných membrán, zapojuje se do enzymových reakcí a hraje roli v metabolismu prvků jako je vápník a hořčík. Ty následně mohou přispívat k udržení normální pevnosti kostí.  

Nejlepším zdrojem bóru je avokádo

Bór se přirozeně vyskytuje především v rostlinných potravinách. Mezi ty s nejvyšším množstvím bóru patří 

  • avokádo (1,43 mg/100g), 
  • luštěniny (červené fazole, čočka), 
  • sušené ovoce (rozinky, meruňky),
  • ořechy (lískové ořechy, arašídy a arašídové máslo),
  • švestková a hroznová šťáva,
  • červené víno dle odrůdy (0,36 až 0,86 mg/100g). 

Dalšími zdroji mohou být kakaový prášek, pekanové ořechy a některé snídaňové cereálie. 

Jak si zajistit příjem bóru

Dostatečné zastoupení bóru v jídelníčku je možné zajistit hlavně pravidelnou konzumací jeho rostlinných zdrojů. 

  1. Zařazovat čerstvé i sušené ovoce.
  2. Přidávat luštěniny do polévek, salátů i hlavních jídel.
  3. Střídat různé druhy ořechů a semínek.
  4. Pít v rozumném množství přírodní ovocné šťávy nebo víno.
  5. Vyměnit živočišné masné výrobky jako šunky či salám na pečivu za avokádo.

Bór v doplňcích stravy

Na trhu je možné najít doplňky stravy s obsahem bóru samostatně, nebo v kombinaci s jinými minerálními látkami či vitaminy, například manganem, vápníkem a vitaminy C a D. Často se jedná o kapsle nebo tablety, případně kapky. Při užívání doplňků stravy je vždy důležité řídit se informacemi na obalu a nepřekračovat doporučené dávkování uvedené výrobcem. Bór totiž patří k látkám, u nichž byla stanovena horní hranice příjmu. Ta je pro dospělé, včetně těhotných a kojících žen, 10 mg bóru denně. Referenční hodnota příjmu nebyla pro bór stanovena.

Doplňky stravy mohou obsahovat bór v různých formách. Jednat se může o 

  • kyselinu boritou, 
  • boritan sodný, 
  • askorbát boritý, 
  • aspartát boritý, 
  • citrát boritý,
  • glukonát boritý, 
  • glycinát boritý, 
  • pikolinát boritý, 
  • chelát aminokyseliny borité 
  • nebo fruktoboritan vápenatý.



Zdroj:  

https://bezpecnostpotravin.cz/liskove-orisky-jako-zdroj-boru/

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2024-05/ul-summary-report.pdf

https://bezpecnostpotravin.cz/vyjadreni-efsa-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-boru/

Fleximed

Vyzkoušejte zdarma!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč