Průměrný příjem bóru se v jednotlivých zemích liší
Bór je často součástí běžného jídelníčku. Jeho denní příjem se ale liší v závislosti na poměru různých skupin potravin ve stravě a na koncentraci bóru v půdě. Odhaduje se, že pestrá strava bohatá na rostlinné potraviny poskytuje přibližně 1,5 až 3 mg bóru denně. Zatímco v Evropě jsou hodnoty průměrného celkového příjmu 0,8 až 1,0 mg/den, ve Spojených státech je to 1,7 až 7 mg/den, v Mexiku 1,75 až 2,12 mg/den a v Austrálii 2,16 až 2,28 mg/den.
Zajímavostí je, že za celých 12 % celkového příjmu bóru vděčí Američané kávě a mléku, a to i přesto, že mají poměrně nízký obsah bóru. Důvodem je jejich vysoká konzumace i to, že americká strava zahrnuje méně ovoce, zeleniny a luštěnin.
Bór: účinek a jeho mechanismus
Bór se poté, co ho organismu dodáme, přemění na kyselinu boritou a vstřebá se v zažívacím traktu. Tělo přitom dokáže využít přibližně 85 % až 90 % přijatého bóru. Bór se vylučuje hlavně močí, ale malé množství také stolicí, potem a dechem.
A jaká je role bóru? Obsah bóru je vyšší v kostech, nehtech a vlasech. Naopak v tukové tkáni je bóru méně než v ostatních. Bór napomáhá fungování a stabilitě buněčných membrán, zapojuje se do enzymových reakcí a hraje roli v metabolismu prvků jako je vápník a hořčík. Ty následně mohou přispívat k udržení normální pevnosti kostí.
Nejlepším zdrojem bóru je avokádo
Bór se přirozeně vyskytuje především v rostlinných potravinách. Mezi ty s nejvyšším množstvím bóru patří
- avokádo (1,43 mg/100g),
- luštěniny (červené fazole, čočka),
- sušené ovoce (rozinky, meruňky),
- ořechy (lískové ořechy, arašídy a arašídové máslo),
- švestková a hroznová šťáva,
- červené víno dle odrůdy (0,36 až 0,86 mg/100g).
Dalšími zdroji mohou být kakaový prášek, pekanové ořechy a některé snídaňové cereálie.
Jak si zajistit příjem bóru
Dostatečné zastoupení bóru v jídelníčku je možné zajistit hlavně pravidelnou konzumací jeho rostlinných zdrojů.
- Zařazovat čerstvé i sušené ovoce.
- Přidávat luštěniny do polévek, salátů i hlavních jídel.
- Střídat různé druhy ořechů a semínek.
- Pít v rozumném množství přírodní ovocné šťávy nebo víno.
- Vyměnit živočišné masné výrobky jako šunky či salám na pečivu za avokádo.
Bór v doplňcích stravy
Na trhu je možné najít doplňky stravy s obsahem bóru samostatně, nebo v kombinaci s jinými minerálními látkami či vitaminy, například manganem, vápníkem a vitaminy C a D. Často se jedná o kapsle nebo tablety, případně kapky. Při užívání doplňků stravy je vždy důležité řídit se informacemi na obalu a nepřekračovat doporučené dávkování uvedené výrobcem. Bór totiž patří k látkám, u nichž byla stanovena horní hranice příjmu. Ta je pro dospělé, včetně těhotných a kojících žen, 10 mg bóru denně. Referenční hodnota příjmu nebyla pro bór stanovena.
Doplňky stravy mohou obsahovat bór v různých formách. Jednat se může o
- kyselinu boritou,
- boritan sodný,
- askorbát boritý,
- aspartát boritý,
- citrát boritý,
- glukonát boritý,
- glycinát boritý,
- pikolinát boritý,
- chelát aminokyseliny borité
- nebo fruktoboritan vápenatý.
Zdroj:
https://bezpecnostpotravin.cz/liskove-orisky-jako-zdroj-boru/
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2024-05/ul-summary-report.pdf
https://bezpecnostpotravin.cz/vyjadreni-efsa-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-boru/